• 14 czerwca na rynku Manufaktury w Łodzi już po raz piąty odbył się jarmark Smaki Ziemi Łódzkiej. Amatorzy regionalnych potraw mogli nacieszyć się przysmakami zrobionymi zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Wśród stoisk znalazły się również takie, na których można było obejrzeć rękodzielnicze prace. Gminę Łask reprezentowały stowarzyszenia z Kopyści, Wrzeszczewic, Woli Stryjewskiej i Woli Bałuckiej oraz koło kobiet wiejskich z Orchowa. Pojawiła się także strefa gotowania „Mistrzynie kuchni tradycyjnej w akcji”, gdzie pod okiem szefa Andrzeja Polana Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich w Kopyści przygotowały chłodnik kopycki, Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich we Wrzeszczewicach pierś z kurczaka inaczej,  Koło Kobiet Wiejskich w Orchowie zupę szczawiową z makaronem i jajkiem, a Stowarzyszenie Kobiet Wsi Wola Bałucka i Wola Stryjewska żelazne kluski ze skwarkami tzw. szare kluski. Na jarmarku odbył się konkurs „Smaczne Łódzkie”, do którego zgłoszono 27 potraw. Komisja konkursowa w osobach: Andrzej Polan, przewodniczący komisji, Mirosław Jabłoński szef kuchni w Andel’s Hotel Łódź oraz Maria Kaczorowska, dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego   przyznała III miejsce za żeberko Jana   Stowarzyszeniu Kobiet Wiejskich z Kopyści.

    foto: UM Łask

    Udostępnij