• Uczennice Szkoły Podstawowej w Okupie wykazały się niezwykłą zdolnością kulinarną. Ich konkursowe dania zachwyciły jurorów i w efekcie zdobyły one drugie miejsce w województwie łódzkim.

     

    Julia Bednarska i Alicja Chinalska (na zdjęciu) z klasy ósmej Szkoły Podstawowej im. Janusza Korczaka w Okupie znalazły się w gronie zakwalifikowanych do finału IX Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”. Sukces kwalifikacyjny był już powodem do radości, ponieważ do konkursu nadesłano 86 prac z 47 szkół z 20 powiatów województwa łódzkiego.

    Dziewczęta wspólnie przygotowały dwie potrawy, które następnie sfotografowały i razem z przepisami zgłosiły do konkursu. Do ścisłego finału komisja konkursowa przyjęła siedem dwuosobowych zespołów. W tym zacnym gronie znalazły się właśnie Julia i Ala.

    7 lutego w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi odbył się wyczekiwany finał. Zgodnie z regulaminem każdy zespół według własnej, zgłoszonej w pierwszym etapie receptury musiał samodzielnie przygotować dwudaniowy zestaw obiadowy pod hasłem „POLSKIE WARZYWA DAJĄ MOC”. Przez dwie godziny dziewczęta przygotowały papryczki mocy oraz marchewkowo-dyniową rozgrzewającą zupę zimową.

    Konkurs kulinarny2

    Pyszne dania zyskały uznanie jurorów, którzy przyznali uczennicom szkoły z Okupa II miejsce w województwie.

     

     

    Marchewkowo-dyniowa rozgrzewająca

    zupa zimowa

     

    (jedna porcja: 275 kcal, 4 g białko, 9 g tłuszcz, 52 g węglowodany)

     

    Składniki (na dwie porcje): pół dyni piżmowej (ok. 250 g), 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 40 ml mleczka kokosowego, 1 papryka, 200 ml krojonych pomidorów (pół puszki), 2 marchewki, szczypta imbiru i curry, szklanka bulionu drobiowego, 10 g migdałów i pestek dyni (po jednej łyżeczce).

    Działamy: Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek do zarumienienia. Dynię, marchewki, paprykę pokroić i gotować na bulionie drobiowym. Do gotujących się jarzyn wrzucić czosnek z cebulą oraz wlać pomidory. Całość gotować pod przykryciem ok. 20 min. (do miękkości warzyw). Podprażyć na patelni pestki dyni i migdały. Zmiksować warzywa wraz z bulionem na masę kremową. Wlać mleczko kokosowe. Doprawić imbirem i curry, wymieszać. Przelać do talerzy, posypać nasionami.

     

     

    Papryki mocy

     

    (jedna porcja: 500 kcal, 40 g białko, 9 g tłuszcz, 64 g węglowodany)

     

    Składniki: 2 papryki żółte, 2 czerwone, 300 g fileta z kurczaka, 1 cebula, nać pietruszki, łyżka soku z cytryny, szczypta soli, chilli, pieprz, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 100 g kaszy jaglanej, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szklanka bulionu.

    Działamy: Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i smażymy na oliwie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Kaszę gotujemy 15 minut. Cebulkę, czosnek dodajemy do kurczaka i smażymy dalej. Dodajemy kaszę i zalewamy bulionem. Dodajemy nać pietruszki, koncentrat i przyprawy. Dusimy 5 minut. Gotowy farsz zostawiamy do uzyskania temp. pokojowej. Wkładamy go do papryk i do naczynia żaroodpornego, w którym znajduje się woda. Pod przykryciem pieczemy godzinę. Smacznego!

     

    Udostępnij