• Karp jest królem świątecznych stołów. Wielu nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez dostojnego pana Karpia. A ci, którzy za nim nie przepadają, mogą zdecydować się na potrawy z… pstrąga, dorsza czy jesiotra.
    Ceny karpia nie zmieniły się w stosunku do roku ubiegłego. Świeży kosztuje 12 zł za kilogram. W Gospodarstwie Rybackim „Nad Grabią” zapisy nie są konieczne, bo karpia na pewno nie zabraknie.
    – Mamy takie ilości, żeby wystarczyło dla wszystkich – zapewnia właściciel Wojciech Bąk. – Najmniejsze karpie ważą u nas kilogram, największe nawet do trzech.
    Przed świętami klienci decydują się również na pstrągi 18 zł/kg, jesiotry 30 zł/kg czy pochodzącą z rodziny karpiowatych tołpygę 12 zł/kg.
    Karp ma liczne i cenne zalety hodowlane i konsumpcyjne, które wyróżniają go spośród innych gatunków ryb. To król wigilijnego stołu, jednak z powodzeniem można spożywać go przez cały rok. Doskonale nadaje się zarówno do smażenia, jak i gotowania. Karp, jak wszystkie ryby, jest bogaty w składniki odżywcze, kwasy z grupy omega 3. Kwasy te występują głównie w rybach i wpływają korzystnie zarówno na układ krążenia, ciśnienie tętnicze, zwiększają poziom dobrego cholesterolu, obniżają ryzyko chorób serca, działają przeciwzapalnie. Ponadto są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i odpornościowego.
    Osoby, które nie przepadają za karpiem, uzasadniają to dużą zawartością ości. Podobnie jest z tołpygą, która uznawana jest za smaczniejszą od karpia, ale równie ościstą rybę. I najbardziej kaloryczną. Zdecydowanie mniej ości ma pstrąg, do tego jego mięso jest mało tłuste. Na wigilijnych stołach ląduje także jesiotr, którego można podać np. w galarecie, tak samo jak karpia. Jeśli dbamy o figurę, warto zdecydować się na dorsza, najmniej kalorycznego. I ma mało ości.

    Egzotyczny karp
    Potrzebujemy dwa filety z karpia, sos sojowy, pół pęczka szczypiorku, kilka łyżek mąki, olej, cytrynę. Filety oczyścić, umyć i osuszyć. Rybę naciąć od strony mięsa co 2 mm tak, aby nie przeciąć skóry. Filet trzeba podzielić na 4 kawałki. Obtoczyć w mące, usmażyć na złoty kolor. Podać go z sosem sojowym, posypać posiekanym szczypiorkiem, podać z łyżką utartego chrzanu i cząstkami cytryny.
    no.

    Udostępnij